Portfolio

September

Áslaug

Ergens vorig jaar werd ik benaderd door Aslaug. Ze vroeg of ik live geluid voor haar tour wilde doen. Dit leek me erg leuk en ik heb ja gezegd. Achter mijn rug om heeft ze ook stiekem aan Wessel gevraagd of ik dit zou kunnen. Ze vertelde dat Wessel enthousiast over mij was, wat veel vertrouwen gaf.

 

Ik wist niet precies hoe ik het moest aanvliegen en heb veel advies gevraagd en gekregen van Sam Jones. Zonder hem had ik de voorbereidingen voor de shows nooit kunnen doen. Nadat ik alles had geregeld wat nodig was, kreeg ik nog leuker nieuws. Bij Peitsman had ik spullen gehuurd voor de tour, maar het bleek dat mijn eigen SQ5 ook ineens leverbaar was. Ik kon de SQ die bij Peitsman geleverd was zonder problemen annuleren (heel fijn) en zo meteen op pad met mijn eigen tafel.

 

Voor de tour hebben we één dag gehad met voorbereidingen voor de monitor mix en een multitrack opname om thuis verder te mixen. Jonar Verbart heeft me deze dag geholpen, wat goed uitkwam want alles duurde langer dan verwacht. Ik ben thuis begonnen met het mixen van de zaalmix tot ik enigszins tevreden was. 

Elke show was een nieuwe uitdaging, omdat ik nauwelijks tot geen ervaring had met hoe alles in zijn werk ging. Ik was vaak nerveus en onzeker. Één van de laatste shows moesten we spelen op een festival, waar alles heel erg goed ging. Ik kreeg complimenten van de lichtman en de geluidsman na ons, wat veel hielp voor alle komende keren in live audio.

Oktober

Igor

Boaz Vida vroeg of ik mee wilde helpen aan een erg ambitieus project. Het was de bedoeling dat een hiphop artiest ging werken met een volledige band en een aantal strijkers. Zo stonden er op het podium ongeveer zeventien mensen (soms één meer, soms één minder). Het was de bedoeling dat ik de monitors zou mixen. Dit kwam uit op vijftien IEM’s en één LSM, ofwel zestien individuele mixen. 

We zouden dit doen door middel van een SQ op front en een D-live S7000 op monitors. Tijdens de pre-productie bleek dat het niet mogelijk was een dergelijke optiekaart te krijgen waardoor de SQ niet met de D-live verbonden kon worden. Het budget was op en de enige optie die we konden bedenken was het mixen van de monitors op de S7000 en diezelfde S7000 op front. Voor de show werden de monitors gemixt op de S7000 (alle kanalen gesplitst) en tijdens de show op een Ipad. Op monitors had ik een draadloze beltpack met de PAFL die gescheiden was van de FOH PAFL. Dit zorgde ervoor dat ik wel met iedereen mee kon luisteren en tegelijkertijd vrij rond kon lopen.

Elke show die we hebben gedaan leek een nachtmerrie. Ik vond het werken op een Ipad verschrikkelijk, de communicatie liep moeizaam binnen het team en er was altijd flinke uitloop waardoor ik veel te weinig tijd had om de monitors in orde te krijgen. Door duidelijke communicatie vanuit mij naar de artiesten werd dit wel altijd geaccepteerd. Al met al, veel van geleerd maar ik zou het niet weer doen (in ieder geval nooit meer op deze manier).

Luna

Een andere klus die ik via Boaz gekregen heb is Luna Morgenstern. Een soort tape artiest (voor nu), maar speelde toen samen met een drummer die speelde op een SPD. Luna deed het voorprogramma voor Goldband bij een aantal shows. Ik ben helaas niet alle shows mee geweest, maar wel een stuk of drie. Dit was voor mij de eerste keer mixen in grotere zalen zoals de AB in Brussel. Ik deed dit op huistafels, omdat dit praktischer was en ik toch moest wennen aan andere tafels dan de SQ.

December

Amina

Amina lijkt eigenlijk heel erg op het project met Aslaug. We hebben een pre-productie dag gedaan voor het mixen van de IEM’s. Tom Siemerink is meegegaan voor het opbouwen en assisteren. Het verliep allemaal erg soepel en thuis had ik genoeg tijd om de zaalmix te maken. De mix die ik thuis gemaakt heb werd goed ontvangen door de band.

 

Aangekomen op de venue bleek helaas niemand op de hoogte te zijn van de ombouw, ondanks dat alles per mail twee keer is bevestigd. Door alles heel snel om te bouwen is er uiteindelijk maar tien minuten uitloop geweest en iedereen was erg tevreden over het eindresultaat.

Januari

Eurosonic

In Januari had ik een klus van drie dagen tijdens Eurosonic. Overdag mixte ik bandjes in een oude fabriek en ‘s avonds ging ik mee met Friso Keunen naar 3FM als assistent. In deze maand ben ik wel vaker mee geweest met Friso waar ik heel veel van heb geleerd. Dat ik Friso goed heb leren kennen heeft mij later in het jaar nog veel meer gebracht en ik kan eigenlijk wel zeggen dat dit het belangrijkste is geweest van januari.

Februari

RLQ

In februari heb ik een kleine tour gedaan van het Red Limo Quartet. Ik vond dit best spannend aangezien ik nooit eerder iets heb gedaan met klassieke instrumenten. Ik heb me zo goed mogelijk voorbereid om mezelf erdoorheen te slepen.

Ook was het een grote overgang van popzalen naar theaters. Er is minder haast, meer tijd en veel minder lawaai. Zelfs zo weinig lawaai dat ik af en toe bijna niet van bank durf te wisselen door het geluid van de faders. 

Van te voren heb ik duidelijk aan het kwartet laten weten dat ik nog nooit zoiets gedaan heb. Ik merkte tijdens de repetitie dat ik veel steun en begrip kreeg vanuit het kwartet zelf. We hebben samen geluisterd naar wat er nodig was om het goed te laten klinken tot ik een beetje begon te begrijpen wat ze wilden. Ik vond dit een erg leuke tour om te doen en ik heb er veel van geleerd. Het kwartet zelf was ook positief, want ik ben de komende tour weer mee!

Maart

CHARLOT

Ook hier heeft Boaz me meegevraagd voor het mixen van monitors. Alles verliep hier net zoals bij Aslaug en Amina, maar ik had nu een hele tafel alleen voor het mixen van monitors. Ook was er behalve de band bestaande uit een gitarist, drummer, bassist, toetsenist en zangeres een kwartet mee voor de eerste show. In totaal moest ik dus negen monitors mixen op mijn eigen SQ. 

Er was gelukkig veel voorbereidingstijd en door mijn vorige klus had ik geleerd hoe strijkers zichzelf graag willen horen op hun oortjes. Het is zelfs zo goed gegaan dat de strijkers mij naderhand kwamen bedanken voor het fijne monitor geluid.

Het was heel leuk om samen te werken met Boaz op de FOH en samen dingen uit te zoeken om er het beste uit te halen. We doen dit tot op de dag van vandaag samen. Tenzij hij niet mee kan, dan doe ik de monitors en FOH vanaf één tafel.

April

MidnightMadness

In april zijn er twee shows geweest van Midnight Madness. Midnight Madness is een Kampers bandje en zijn vrienden van mij. Bij beide shows speelden ze alle nummers van de EP die we eerder dit jaar hadden opgenomen en die ik heb gemixt. Ik heb de show in Hedon gemixt vanaf de huistafel, een S6L. Ik heb van tevoren gemaild of het mogelijk was om wat uitleg te krijgen over de tafel en dat was goed. Ik heb een halve dag gezeten met één van de huistechnici om door de hele tafel heen te gaan. Ik ben stiekem en helaas wel een beetje verliefd geworden op de tafel :(.

Voor de tweede show heb ik Jonar gevraagd op monitors om alles iets soepeler te laten verlopen en hem wat ervaring te geven met het mixen van IEM’s en LSM’s, waar nog wat dingen fout mogen gaan.

Mei

Froukje/Luna

De hele Froukje tour ben ik mee geweest met Friso Keunen en Bram Groeneveld om te assisteren met Froukje. Ik heb hier heel veel geleerd en ik heb het erg leuk gehad. Had ik Friso in januari niet zo goed leren kennen, dan was ik nooit mee geweest met de tour.

Behalve dat ik assisteerde heb ik ook het voorprogramma gemixt, wederom Luna Morgenstern. Deze keer heb ik overal mijn eigen tafel mee gehad en was er geen drummer aanwezig. Dus alleen een zangeres die meezingt met tape. We zijn veel grote zalen langs geweest en omdat mijn eigen tafel mee was kon ik precies horen wat de invloed van elke zaal was op mijn mix.

Het was niet heel gunstig gepland, omdat dit ook de tijd was dat de laatste loodjes gelegd moesten worden aan het SN. Ik denk dat mijn SN er wel onder geleden heeft, maar ik heb er geen spijt van. Ik heb veel geleerd en vooral ook een groot stuk zelfvertrouwen gekregen, wat ik met meer werken aan mijn SN had gemist.

Juni

Merol

Door de invaldrummer van Aslaug en Friso werk ik nu voor Merol. Ik mix daar wederom monitors en op FOH staat Arjan de Vree. Ik vond dit extreem spannend en de eerste twee keer ging het ook niet zo goed. Het gaat nu steeds beter en iedereen raakt een beetje op elkaar ingespeeld. Ik hoop dat ik het allemaal goed genoeg doe om te blijven, want er staan nog meer dan tien shows op de planning! Ik heb het heel erg naar mijn zin en probeer me te blijven ontwikkelen in het mixen van IEM’s.